teamdier

Hypericum Perforatum
Sint Janskruid

Hier en daar staat hij nog in bloei, met zijn klein gele bloemetjes, maar de roodbruine ovale bessen beginnen de boventoon te voeren. Het is een sterke struik en is veel te vinden in plantsoenen en bermen.

De meeste mensen kennen hem waarschijnlijk wel als kruid gebruikt als antidepressivum. Veel onderzoeken bevestigen het nut van St Janskruid bij lichte depressies. Hij heeft hierbij een vergelijkbare of zelfs betere werking dan reguliere antidepressiva zonder de vervelende bijwerkingen.

Die werking berust op het effect wat hij heeft op zowel neurotransmitters en serotonine in de hersenen( de stoffen die mede verantwoordelijk zijn voor stemmingen en gemoedstoestanden) als op de vorming van het ‘slaaphormoon’ melatonine, wat een meer ontspannen gevoel zou moeten geven.

Deze kwaliteit  mbt de gemoedstoestand  was waarschijnlijk al heel vroeg bekend gezien een aantal  volksnamen die hij heeft: duivelskruid, jaag den duivel, bokkenkruid, duivelsjacht. Ook het feit dat het een echte zonneplant is (hij bloeit alleen bij voldoende zon en is het krachtigst op de langste dag) geeft deze plant zijn aura van ‘licht brenger’.

Naast deze werking op het mentale/psychische gebied is dit ook een heel waardevolle  plant  op het gebied van de weerstand:  hij heeft een antibacteriële en anti virale werking  met name mbt de T cellen. Deze spelen een belangrijke rol bij oa het Aids virus en daarbij zou St Janskruid dus een belangrijke rol kunnen spelen.

Verder heeft hij een werking op de spijsvertering door maag, lever, gal en alvleesklier te stimuleren. Met name op de lever werkt hij ontgiftend. De olie van het kruid heeft een sterk verzachtende werking op de maag en kan goed gebruikt worden bij een maagzweer of maagslijmvliesontsteking.
Uitwendig heeft hij een samentrekkende werking door de looistoffen die er in zitten, bevordert het de aanmaak van nieuw weefsel en is tegelijkertijd anti septisch.

Pijnstillend is hij vooral bij beschadigd zenuwweefsel, bij littekenweefsel en pijn na operaties. Vooral het homeopathische middel werkt hierbij erg goed. Denk bijvoorbeeld aan kwetsuren aan de tenen en nagels bij onze dieren. Komt veel voor en is meestal erg pijnlijk.

In combinatie met het gebruik van reguliere medicijnen moet goed gekeken worden naar de wisselwerking. St Janskruid heeft een specifieke stimulerende werking op een enzym in de lever wat ook verantwoordelijk is voor het afbreken van bepaalde medicijnen. Hierdoor zou de werking van deze medicijnen beïnvloed kunnen worden.

Daarnaast kan St Janskruid de lichtgevoeligheid van de huid vergroten. Sommige dieren (bijvoorbeeld dun behaarde witte dieren, dieren met een bleke  neusspiegel) zijn hier gevoelig voor en lopen dan grotere kans op verbranding.

Meer weten over het gebruik van dit kruid bij je dier? Mail naar info@teamdier.nl

twitter.gif facebook.gif

Team Dier - Adviespraktijk Diergezondheid

© Design, CMS Rupz | .