Eethouding van je paard
Van de week zag ik het weer gebeuren, een pony krijgt een schep krachtvoer in een voerbak die op meer dan een meter hoogte hangt. De pony moet vervolgens zeer veel moeite doen om het voer uit de bak te krijgen, het is dat hij van nature al op zijn tenen staat…
De hele anatomie van het paard is er op gemaakt om van de grond te eten. Als het paard van de grond eet zakt de onderkaak iets naar voren waarbij de kiezen perfect op elkaar aansluiten om het voedsel te vermalen. Als het paard van hoogte eet sluit het gebit minder goed op elkaar en wordt het voedsel minder goed vermalen wat tot maag en darmproblemen kan leiden. Ook zal je paard sneller haken op de kiezen krijgen in een onnatuurlijke eethouding. Het gebit slijt dan niet gelijkmatig af.
Bij een natuurlijke eethouding loopt de slokdarm van beneden naar boven. Dit voorkomt dat je paard zich kan verslikken of de slokdarm verstopt raakt. Ook stof krijgt in deze houding geen kans in de longen te komen. Paarden zijn zeer gevoelig voor stof en schimmels in de longen. Een hooinet of hooiruif op hoogte is alleen daarom al geen goede manier om dit voedsel aan te bieden.
Als een paard met zijn hoofd naar beneden graast kost dat een minimum aan spierspanning. Het relatief zware hoofd hoeft niet omhooggehouden te worden, daarom is het fijn voor een paard als hij uren per dag kan grazen of knabbelen. Dat is ontspanning voor zijn lijf, spanning en stress kunnen afvloeien. Als je paard al zijn voedsel op hoogte krijgt aangeboden moet hij veel spieren aanspannen om deze houding vol te houden en het gevolg is niet zelden dat het dier mede hierdoor nek/hals en rugklachten ontwikkelt.
Zorg er dus voor dat het voer van je paard zoveel mogelijk laag wordt aangeboden. Dat geldt voor krachtvoer maar zeker ook voor ruwvoer omdat je paard daar nu eenmaal langer mee bezig is. Je kunt het krachtvoer in een emmer aanbieden als je het niet van de grond wilt geven.
Als je hier vragen of opmerkingen over hebt, mail me via gertruud@teamdier.nl