Ouder paard
Ouder paard? Rust roest!
Vaak hebben oudere paarden last van ‘opstartproblemen’, dat wil zeggen dat als ze stil hebben gestaan, het zichtbaar moeite kost om weer in beweging te komen. Hebben ze eenmaal een stukje gestapt dan verbetert de gang zienderogen.
Een ouder paard heeft elke dag beweging nodig. Dagelijks in het land of in een paddock zorgt er al voor dat spieren en gewrichten minder stram worden. Het beste is als je paard dag en nacht de mogelijkheid heeft om te bewegen. Weidegang is ideaal, je paard krijgt beweging én gras is beter te verteren dan hooi of kuil, twee vliegen in een klap dus.
Ook een paard met artrose gedijt beter mét beweging dan helemaal zonder, ga geen sprongetjes meer maken of lastige dressuuroefeningen doen, maar lekker het bos in kan altijd.
Als je je oudere paard niet ‘op rust’ zet maar regelmatig een bosritje maakt blijft hij ook in conditie. De intensiteit van de rit kun je aanpassen aan de vorm van de dag en de omstandigheden van dat moment. Een ritje tijdens een warme dag zal hem meer moeite kosten dan bij een graad of 12. Zorg er ook voor dat je voldoende tijd neemt (zeker 20 minuten) om de spieren en gewrichten op te laten warmen en ook het uitstappen heeft wat meer tijd nodig dan bij een jong en vitaal paard. Als je hier rekening mee houdt kunnen jullie nog lang samen plezier hebben.
Ook als je niet meer rijdt probeer dan regelmatig met je paard een wandelingetje te maken, wat grondwerk te doen of uitgebreid te poetsen. Ook een ouder paard heeft behoefte aan contact en aandacht van jou.
Ook de voeding van de je oudere paard verdient extra aandacht. Vaak kunnen ze niet meer goed kauwen en ook de opname van voeding gaat niet meer zoals voorheen. Het geven van zoveel mogelijk krachtvoer is niet de oplossing, het risico op hoefbevangenheid en koliek wordt er alleen maar groter door.
Het is belangrijk voor een ouder paard dat zijn darmflora goed gezond is en dat bereik je vooral door ruwvoer te geven, daar zijn de darmen op ‘ingericht’. Je kunt natuurlijk altijd supplementen bij geven als je paard te mager wordt of andere vormen van ruwvoer aanbieden waar meer voedingswaarde in zit en toch makkelijk verteerbaar zijn. Wij van TeamDier kunnen je hierin adviseren.
Natuurlijk is het ook voor een ouder paard van belang dat je regelmatig (zeker 1x per jaar) de paardentandarts laat komen om zijn gebit te laten controleren.
Wil je meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met TeamDier.