Kanker bij honden
Boek over oorzaken, preventie en behandeling – Monique Bladder
Ruim drie jaar geleden overleed mijn leverkleurige Flatcoated Retriever Charly aan kanker. Hij was op de dag af 8 jaar oud. Ik wist dat ik als eigenaar van dit in mijn ogen fantastische ras een groot risico had om met kanker geconfronteerd te worden. Maar toch was het een klap. De diagnose alleen was daarvoor natuurlijk al voldoende, maar de gebrekkige informatie en de manier waarop we bij de dierenarts behandeld werden deed daar nog een schepje bovenop. Ik zou graag zeggen dat het daarna allemaal goed gekomen is, maar dat is helaas niet zo want Charly overleed. Maar; hij is wel de grote inspiratie en aanzet geweest tot het schrijven van het boek Kanker bij honden.
Inventarisatie
Voor mijn studie veterinaire natuurgeneeskunde heb ik een inventarisatie gedaan naar een mogelijk verband tussen kanker en leefomstandigheden van honden. Bijna 800 mensen vulden een uitgebreide vragenlijst in over hun hond. Ruim 200 van hen hadden te maken (gehad)met een hond met kanker. Als gedragstherapeut was ik ook met name benieuwd naar de relatie tussen stress, karakter, opvoeding en kanker. Maar ook over voeding, levensgeschiedenis en vaccinaties werden vragen gesteld.
Op een aantal vlakken zijn er duidelijke verschillen naar voren gekomen tussen honden met en honden zonder kanker. Zo lijkt er een verband te zijn tussen karakter en kanker. In de groep honden met kanker waren er meer honden die door de eigenaar werden omschreven als makkelijk. Dat wil zeggen; geen problemen met andere honden, makkelijk in de bench kunnen, weinig stress of frustratie en geen angst. In eerste instantie een opmerkelijke uitkomst, maar bekeken vanuit de visie van complementaire behandelwijzen niet eens zo heel raar. Daar is het één van de meningen dat mensen met kanker vaak ook introverte mensen zijn die hun emoties niet zo snel laten zien aan de buitenwereld. Zo zou je ook “makkelijke” honden kunnen bekijken. Als dieren die zich niet snel uiten en zich makkelijk aanpassen aan de omgeving en eigenaar.
Betekent dat nu dat elke makkelijke hond kanker krijgt en elke hond met kanker makkelijk is? Vanzelfsprekend niet. Bij het ontstaan van kanker spelen veel meer factoren een rol, waaronder erfelijkheid. Maar het verband is zeker opmerkelijk te noemen en het zou mooi zijn als hier verder onderzoek naar werd gedaan.
In het boek Kanker bij honden wordt verder ingegaan op de factoren stress, opvoeding en karakter in relatie tot kanker. Met onder meer adviezen en trainingstips vanuit gedragstherapeutische kennis en achtergrond.
Voeding en vaccinaties kwamen ook duidelijk naar voren binnen de inventarisatie. Zo lijkt er een verband te zijn met verse voeding. In de groep honden zonder kanker zaten meer honden die verse voeding kregen dan in de groep honden met kanker. En in de groep honden met kanker zaten ook aanzienlijk meer honden (dan in de groep zonder kanker) die veelvuldig (5 keer of vaker) gevaccineerd werden.
Informatiebron
Het boek Kanker bij honden gaat niet alleen over de uitkomsten van de inventarisatie. Het is met name een bron van informatie voor eigenaren die willen voorkomen dat hun hond kanker krijgt én voor eigenaren die te maken hebben met een hond met kanker. Het boek bevat onder meer verschillende verhalen van ervaringsdeskundigen. Eigenaren die hun hond verloren aan kanker. Maar ook verhalen van eigenaren die hun hond lieten behandelen en van wie hun hond nog leeft.
Het boek is verkrijgbaar via deze website voor € 24,95.